2012. február 3., péntek

Minden rosszban van valami...



Láz 40 fok. Arc sápadt. Étvágy semmi. Antibiotikum. Tea citromos és mézes. A bögre macis, fülét fogja. Kortyol. Gyógyszert szó nélkül bevesz. Levert. Mondogatja, hogy beteg. Aztán a következő másodpercben minderről megfeledkezik. Énekel, táncol, mondókázik, nevetgél. Mi csak kikerekedett szemekkel nézzük. Talán ő még látja - amit mi már nem-, hogy minden rosszban van valami jó.  

Az orvosi vizsgálatban például ott van a matrica. Hanna fél napig repdes a boldogságtól és alig várja, hogy újra jöjjön a doktornő, a 2x2 centis ragacs a mindent feledtető fájdalomdíj. A betegségben az a jó, hogy egész nap együtt vagyunk ketten és lesem minden kívánságát, amit ő maradéktalanul ki is használ.

Az étvágytalanságban az a jó, hogy a kedvencét főzöm. Ha jól számolom, nálunk 5. napja sajtostészta az ebéd – és néha a vacsora is -. Mivel egyáltalán nem értek egyet az egyoldalú étkezéssel, néha bepróbálkozom pár kanál húslevessel, természetesen csakis cérnametélttel. Hanna étrendjének alapja a tészta. És a sajt. Na meg a frissen sütött lehelet vékony palacsinta, a' la nature. Amiből még betegen is képes négyet észrevétlen elfogyasztani. Gábor szerint Hanna egy iratmegsemmisítőhöz hasonló módon tünteti el a kedvenceit. Még betegen is. Aminek mi nagyon örülünk.
    


A szobafogságban az a jó, hogy nincs mit tenni, egész nap játszani kell. Egyelőre megunhatatlan építőjáték a szülinapra kapott Montessori piramis. A faelemei különböző színűek és formájúak, pár másodperc alatt összerakja őket, és ebben Hannának az a megunhatatlan, ami nekünk is, hogy még egyszer sem rakta ki ugyanúgy. A játék legkisebb elemét pedig külön is használja, zsinórra fűzi fel. Az apró, megfontolt mozdulatok hosszú percekre lekötik.   

A másik nagy kedvenc, egy korongos párkereső. 5 táblán különböző állatcsoportok szerepelnek, tengeri, erdei, háztáji, trópusi, tanyasi. A korongokat a megfelelő táblára és állatra kell helyezni, egyszer ő húz korongot és rakja a megfelelő helyre, egyszer én.



Bő fél éve került képbe a Duplo, Gáborral minden este megy a nagy legózás. Emlékszem, először mennyire nehezen tudott összeilleszteni két elemet. Hányszor mondtuk neki: „Bütyköset a lyukasba!” Ma már olyan magas tornyot épít, mint ő maga!



A kiskonyha folyamatos feladatokat ad Hannának, bekapcsolja a tűzhelyt és reggelit főz Szofinak. Eteti, itatja a babákat. Az edények közt rámol, pakol, imádja. A konyhájában felfedezte a minioviban is gyakran használt Montessori eszközt, a csipeszt. A feladat az, hogy egy nagy műanyag csipesszel átrakja egyik játékserpenyőből a másikba a játék paprika szeleteket, a sült bacont vagy épp a kolbászt. Hannának a csipeszelés is megunhatatlan.
  
Szerintem a betegségben semmi jó nincs. Mi 40 fokos lázzal napokra ágynak esnénk. Ő meg betegen is mosolyog, virgonckodik, jön-megy. Két nap és teljesen helyre is jött. Hogy mi lehet Hanna titka? Nem tudom. Talán a sok játék, a citromos mézes tea, vagy a frissen facsart narancslé, amit minden nap iszik. Vagy egyszerűen, ő még tényleg észreveszi, hogy minden rosszban van valami sajtostészta.


   

6 megjegyzés:

  1. Gyors jobbulást!

    Meg tudnád mutatni a párkeresős játékot? Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük! Ma megnézte újra a doktornéni és mindent rendben talált, megkapta az igazolást is, hétfőtől mehet újra közösségbe, persze ha a hóhelyzet engedi. :)
    Van egy kedvenc játékboltunk, weboldaluk is van. Tényleg szuper játékok vannak, olyanok, amiket máshol soha nem láttam.

    http://www.kreativjatek.hu/

    a párkeresős játék:
    http://www.kreativjatek.hu/termek/6467/Loto_30db_Djeco_

    Ha szeretnél több képet, szólj és küldök mailben. :)

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy meggyogyult Hanna! Hat igen, elesettek tudnak lenni, ha betegek, de nem annyira dönti le öket a 40 fokos laz, mint egy felnöttet, az biztos ( szerencsere :))
    A kreativjatekrol en is rendeltem mar többször, tenyleg szuper dolgok vannak :)
    Bar aztan mindig ra kell jönnöm, hogy vegül is felesleges annyi jatek, legjobban a legegyszerübb es leghetköznapibb targyakkal jatszik mindig Marcel :)
    Szep 7veget Nektek! Puszi ORsi

    VálaszTörlés
  4. Szerencsére hamar túl lett Hanna a betegségen, úgyhogy most már minden rendben. :)
    A Kreatívjáték tényleg szuper hely. És még rosszabb, ha be is mész az üzletbe. De komolyan, legszívesebben a fél boltot hazahoznám! Képes vagyok elszöszmötölni akár egy órát is. Egy ideje nagyon meggondoljuk, milyen játékok kerülnek be a lakásba és a darabszámot is limitáltuk. Így általában van 4-5 játék, amik a kedvencei.
    Nektek is szép hétvégét! :)

    VálaszTörlés
  5. Az Ikeás gyerekkonyha nálunk is nagy kedvenc...elalvás előtt még "kávézgatunk". :)
    A Kreatívjátékba "gyereket nem viszünk" (bár ha ezen az elven "működnénk" én se mennék), mert nem fél, hanem az egész boltot hazahoznánk!
    A sajtostészta mindenre jó - elesésre, nemtévézünkre*, elmaradt anyanapra, stb.

    ;)

    * - Bogyó, légy szíves kapcsold ki a tévét!
    - Akkor eszünk sajtostésztát?
    Inenntől feletválasztós: - Igen.
    - Jó, együnk!
    vagy - Nem.
    - Jó, akkor tévézek!

    VálaszTörlés