2012. február 3., péntek

Minden rosszban van valami...Láz 40 fok. Arc sápadt. Étvágy semmi. Antibiotikum. Tea citromos és mézes. A bögre macis, fülét fogja. Kortyol. Gyógyszert szó nélkül bevesz. Levert. Mondogatja, hogy beteg. Aztán a következő másodpercben minderről megfeledkezik. Énekel, táncol, mondókázik, nevetgél. Mi csak kikerekedett szemekkel nézzük. Talán ő még látja - amit mi már nem-, hogy minden rosszban van valami jó.  

Az orvosi vizsgálatban például ott van a matrica. Hanna fél napig repdes a boldogságtól és alig várja, hogy újra jöjjön a doktornő, a 2x2 centis ragacs a mindent feledtető fájdalomdíj. A betegségben az a jó, hogy egész nap együtt vagyunk ketten és lesem minden kívánságát, amit ő maradéktalanul ki is használ.

Az étvágytalanságban az a jó, hogy a kedvencét főzöm. Ha jól számolom, nálunk 5. napja sajtostészta az ebéd – és néha a vacsora is -. Mivel egyáltalán nem értek egyet az egyoldalú étkezéssel, néha bepróbálkozom pár kanál húslevessel, természetesen csakis cérnametélttel. Hanna étrendjének alapja a tészta. És a sajt. Na meg a frissen sütött lehelet vékony palacsinta, a' la nature. Amiből még betegen is képes négyet észrevétlen elfogyasztani. Gábor szerint Hanna egy iratmegsemmisítőhöz hasonló módon tünteti el a kedvenceit. Még betegen is. Aminek mi nagyon örülünk.
    


A szobafogságban az a jó, hogy nincs mit tenni, egész nap játszani kell. Egyelőre megunhatatlan építőjáték a szülinapra kapott Montessori piramis. A faelemei különböző színűek és formájúak, pár másodperc alatt összerakja őket, és ebben Hannának az a megunhatatlan, ami nekünk is, hogy még egyszer sem rakta ki ugyanúgy. A játék legkisebb elemét pedig külön is használja, zsinórra fűzi fel. Az apró, megfontolt mozdulatok hosszú percekre lekötik.   

A másik nagy kedvenc, egy korongos párkereső. 5 táblán különböző állatcsoportok szerepelnek, tengeri, erdei, háztáji, trópusi, tanyasi. A korongokat a megfelelő táblára és állatra kell helyezni, egyszer ő húz korongot és rakja a megfelelő helyre, egyszer én.Bő fél éve került képbe a Duplo, Gáborral minden este megy a nagy legózás. Emlékszem, először mennyire nehezen tudott összeilleszteni két elemet. Hányszor mondtuk neki: „Bütyköset a lyukasba!” Ma már olyan magas tornyot épít, mint ő maga!A kiskonyha folyamatos feladatokat ad Hannának, bekapcsolja a tűzhelyt és reggelit főz Szofinak. Eteti, itatja a babákat. Az edények közt rámol, pakol, imádja. A konyhájában felfedezte a minioviban is gyakran használt Montessori eszközt, a csipeszt. A feladat az, hogy egy nagy műanyag csipesszel átrakja egyik játékserpenyőből a másikba a játék paprika szeleteket, a sült bacont vagy épp a kolbászt. Hannának a csipeszelés is megunhatatlan.
  
Szerintem a betegségben semmi jó nincs. Mi 40 fokos lázzal napokra ágynak esnénk. Ő meg betegen is mosolyog, virgonckodik, jön-megy. Két nap és teljesen helyre is jött. Hogy mi lehet Hanna titka? Nem tudom. Talán a sok játék, a citromos mézes tea, vagy a frissen facsart narancslé, amit minden nap iszik. Vagy egyszerűen, ő még tényleg észreveszi, hogy minden rosszban van valami sajtostészta.


   

6 megjegyzés:

 1. Gyors jobbulást!

  Meg tudnád mutatni a párkeresős játékot? Köszi!

  VálaszTörlés
 2. Köszönjük! Ma megnézte újra a doktornéni és mindent rendben talált, megkapta az igazolást is, hétfőtől mehet újra közösségbe, persze ha a hóhelyzet engedi. :)
  Van egy kedvenc játékboltunk, weboldaluk is van. Tényleg szuper játékok vannak, olyanok, amiket máshol soha nem láttam.

  http://www.kreativjatek.hu/

  a párkeresős játék:
  http://www.kreativjatek.hu/termek/6467/Loto_30db_Djeco_

  Ha szeretnél több képet, szólj és küldök mailben. :)

  VálaszTörlés
 3. Örülök, hogy meggyogyult Hanna! Hat igen, elesettek tudnak lenni, ha betegek, de nem annyira dönti le öket a 40 fokos laz, mint egy felnöttet, az biztos ( szerencsere :))
  A kreativjatekrol en is rendeltem mar többször, tenyleg szuper dolgok vannak :)
  Bar aztan mindig ra kell jönnöm, hogy vegül is felesleges annyi jatek, legjobban a legegyszerübb es leghetköznapibb targyakkal jatszik mindig Marcel :)
  Szep 7veget Nektek! Puszi ORsi

  VálaszTörlés
 4. Szerencsére hamar túl lett Hanna a betegségen, úgyhogy most már minden rendben. :)
  A Kreatívjáték tényleg szuper hely. És még rosszabb, ha be is mész az üzletbe. De komolyan, legszívesebben a fél boltot hazahoznám! Képes vagyok elszöszmötölni akár egy órát is. Egy ideje nagyon meggondoljuk, milyen játékok kerülnek be a lakásba és a darabszámot is limitáltuk. Így általában van 4-5 játék, amik a kedvencei.
  Nektek is szép hétvégét! :)

  VálaszTörlés
 5. Az Ikeás gyerekkonyha nálunk is nagy kedvenc...elalvás előtt még "kávézgatunk". :)
  A Kreatívjátékba "gyereket nem viszünk" (bár ha ezen az elven "működnénk" én se mennék), mert nem fél, hanem az egész boltot hazahoznánk!
  A sajtostészta mindenre jó - elesésre, nemtévézünkre*, elmaradt anyanapra, stb.

  ;)

  * - Bogyó, légy szíves kapcsold ki a tévét!
  - Akkor eszünk sajtostésztát?
  Inenntől feletválasztós: - Igen.
  - Jó, együnk!
  vagy - Nem.
  - Jó, akkor tévézek!

  VálaszTörlés