2012. március 19., hétfő

Sztárséf a konyhámban!



Kis túlzás, de a négynapos hétvége nagy része nekünk a konyhában telt.  – Leszámítva a napi két órás kirándulásokat.   Rendelésre készült minden ebéd és vacsora.  És mint minden héten, most sem maradhatott el a pizza sütés. Gábor és Hanna teljes egyetértésben állítja, minden nap kéne sütnünk, olyan gyorsan elfogy. A sütés mindent összeadva legalább 2 óra. Pedig a recept pofonegyszerű. Úgy kezdődik, hogy végy egy kétéves lánygyereket.

Hanna imád a konyhában sertepertélni. Ha főzünk, neki feltétlenül bele kell kukkantania a lábasba, mi rotyog benne. És ő a főkóstoló is. Rájöttem, ha feladatot adok neki, hamarabb elkészül minden, mintha egyesével cseni el az asztalról a kikészített lisztes dobozt, a fűszereket vagy puszta kíváncsiságból lerántja a pultról a konyharuhát, amin a feltörésre váró tojások sorakoznak. Hanna el tudja sorolni mi kell a palacsintatésztába, és állítom, azért olyan finom a pizzánk, mert abban az ő lelke is benne van. Ime a recept.


Egy lábasba önts kb. 40 deka lisztet. - A recept külön nem tér ki arra, hogy meg kellene kóstolni. - 



Ezután kerül bele 1 egész tojás és a 0,5 dl langyos tejen felfuttatott fél élesztő.  



Továbbá egy Hanna maroknyi só és egy Hanna maroknyi oregánó. - Ami szerinte öreganyó. - 


Az oregánónak minden esetben ellenőrizni kell az illatát. 



Hozzáöntünk kb. 1,5 dl langyos vizet és 0,5 dl olívaolajat.



A tésztát összedolgozzuk és 10 percig dagasztjuk.


A nyers tészta megkóstolásának puszta gondolata is szigorúan tilos.



Dagasztás közben érdemes néha a lábas mélyére nézni, mi történik ott.



Egy kis tészta felragadhat a fakanálra, ami magasra emelve és kellően lóbálva egészen biztos hogy lepottyan.  



Dagasztás után kis cipót formálunk a tésztából és lefedve 45 percig kelni hagyjuk. Addig lehet a sütőkesztyűvel énekelni.


A megkelt tésztát kétfelé vágjuk és két nagyobb olívaolajjal kikent tepsibe helyezzük, olajos kézzel nyújtjuk, nyomkodjuk. - Mi 3 különböző tepsit használunk, egy nagyot Gábornak, egy közepeset nekem és egy picit Hannának. 


A tészta lyukasztása nem ér.


Olajos kézzel tapicsolni tilos. Majd a tésztára jön egy réteg paradicsomszósz, ami 3-4 dl paradicsomlé, fokhagyma, só, bors, pici cukor, oregánó és bazsalikom keveréke. A paradicsomos tésztákat 200 fokon kb. 10 percig elősütjük, csak ezután kerül rá a feltét.



Míg Hanna kötényben biciklizik, rárakom a pizzára a feltétet, aminek alapja a rengeteg sajt. Erre kerül rá a sonka, gomba, olajbogyó, és ismét sajt. Ha kellően megpakoltuk a tésztát, mehet is vissza a sütőbe további negyed órára.  


Jó étvágyat! 

4 megjegyzés:

  1. Jaj de jó fotók :)

    Mosolyogtam nagyon, nálunk is naaagyon tilos megkóstolni a lisztet meg a nyers tésztát :D A kesztyűben éneklés elmarad, de Hanna sztárséf, neki muszáj :) És öreganyó, teljesen igaza van, hát nem több értelme van ennek? :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Timi! Szerinte finom a liszt is és a nyers tészta is. Ilyenek a gyerekek! :D

    VálaszTörlés
  3. Jelentem, kipróbáltam! :-) Az első (egy ici-pici adag - gyermektesztelés céljából :)) a délutáni alvás alatt készült, aztán a "vacsora" a délután folyamán elkezdett fogyni a tányérról... miután elfogyott leányzóm követelte a következő adagot, így együtt is sütöttünk.
    Másnap a délutáni szunyából ébredve, kérdezte "hol van a pizza?" :D.
    Köszi a receptet! :-)

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy ízlett a leányzónak! :) Nálunk is már hiányolják a menüből, legalább másfél hete nem sütöttem. :)

    VálaszTörlés