2011. április 18., hétfő

Apa csak egy!



Apukám mondása „Apa csak egy van!” Kiskoromban sokat hallottam, és mélyen belém vésődött. Azonban csak most nyertek értelmet a szavak, hogy Hanna megszületett.

Az első perctől kezdve éreztem, hogy apa és lánya között valami megmagyarázhatatlan erős kötelék húzódik. Mikor Hanna a hasamba költözött, a kommunikáció ekkor még egyirányú volt, Gábor gyakran beszélt hozzá. 6 hónapos terhes lehettem, mikor gyanússá vált, hogy Hanna dühkitöréseinél, ha Gábor rárakta a hasamra a kezét, Hanna rögtön lecsendesedett. 8 hónaposan egyértelmű bizonyíték volt, hogy a ctg vizsgálatokon, mikor a férjem beszélni kezdett a kislányunkhoz, a gép rendre szaporább pulzust jelzett a pocaklakónál. Gábor hamarabb tarthatta a kezében Hannát, mint én. Azóta sem tudom, míg a műtőben voltam, ők ketten miről diskuráltak majd egy órán át a szülőszobán. Pár naposan csak az apja karjában volt hajlandó megnyugodni, miközben a férjem énekelte a saját költésű „Így mennek a törpék az erdőben” kezdetű dalt, ami a mai napig hatásos és újabbnál újabb versszakok születnek. Azt hiszem, valahol itt kezdődhetett az apa-szerelem. Nem hiába, Apa csak egy van.


Gábor egyre többet utazik. Németország, Olaszország, Svájc. A munkájával jár. Szinte kéthetenként újra indul. 5 nap itt, 5 nap ott. Hanna a piros repülőjét repteti, brümmög is hozzá, én meg magyarázom, apa hasonlóval repül el, és repül majd haza. Apa nélkül két lehetséges verzió jöhet szóba. Az egyik, hogy hazamegyünk Hannával a szüleimhez Miskolcra. A másfél órás utat őkelme szinte teljesen átalussza. Hannát kényeztetik a nagyszülők, én találkozhatok a régi barátokkal. A pár nap alatt legalább két kilót hízok, Hanna pedig annyit van ölben, hogy alig tudom visszaszokatni.

                A másik lehetséges verzió, hogy itthon maradunk. Ilyenkor minden egyes apa nélküli napot programmal töltünk meg: játszóház, barátnőzés, babatalálkozó, Ringató foglalkozás, shopping. A nagybevásárlás akkor is külön művészet, ha ketten vagyunk a gyerekre, de ha egyedül maradok?! Tudom, mit dumálok, a kocsi a fenekem alatt! Mégis úgy érzem, egy nagyobb bevásárlás Hannával felér a legdurvább aerobic edzéssel. Mivel még kicsi a bevásárló kocsi üléséhez, ezért babakocsiban tolom végig az áruházon. Egyik kezemben a bevásárló lista és a kosár, a másikkal tolom a gyereket és villámgyorsasággal pakolok. Pár perc után a kezem leszakad és már a babakocsi aljába is alig fér valami. Ekkor Hanna is már unja a banánt és leveszi a bal cipőjét, hogy rágcsálja. Emiatt 2 percenként megállunk, hogy visszarakjam a lábára. Rövid idő után megunjuk a le-fel, le-fel játékot és egyszerűen elveszem tőle a cipőt. Ő bosszúból elkezdi kihajigálni a cumiját, amit először csak kilógat a babakocsiból, és várja, hogy érte ugorjak. Közben folyik rólam a víz és már érzem az izomlázat a karomban. Majd minden második vásárló megállít, hogy elhagytuk a gyerek cipőjét. És én türelmesen megköszönöm és elmagyarázom, hogy nem, a cipő megvan, a gyerek fél cipőben érzi jól magát, nincs mit tenni. A következő lehetséges útonálló a felvágottas pultnál lévő néni, aki elkezd koketálni a lányommal, aki csak kacarászik, mosolyog és integet. A néni még be is mutatkozik és Hannáról kérdezget, miközben  a bicepszem a triplájára dagad, a két kiló fogyás garantált. A pénztárnál plusz 5 perc, míg ugyanez az interakció lejátszódik, annyi kiegészítéssel, hogy az egészbe beszáll a biztonsági őr bácsi is, aki odahívja a kollégáját is, hogy nézze meg ő is, mert ilyen mosolygós gyereket még úgysem látott!   

                Ha apa van, a kisasszony reggel 8-kor pápát int, majd a délutáni alvásból ébredve keresi a szemével, vajon kint van-e már apa a kertben. Mutogat a bejárati ajtóra, hol van már? Ha a folyosó felől hangokat hall, törpejárásban trappol az ajtó felé. Mikor Gábor betoppan, Hanna sikítozik az örömtől, ami keserves sírásban folytatódik, apa rohan kezet mosni, amit ő nem ért meg. Két perc múlva már az apján csüng. Ilyenkor én nem is létezem. Eszemben sincs közéjük állni. Külső szemlélőként nézem őket. Apa és lánya.

                De ha apa nincs, nincs sikítozva menekülés apa szörny elől, nincs nyakban csimpaszkodás, lógás fejjel lefelé, vacsora előtti birkózás a szőnyegen. Nincs apa karjában hintázás, sem szappanbuborék fújás fürdés közben. Nincs hangos csámcsogás a vacsoránál, gurgulázva nevetés, és nincs „apajóéjtcsók”. Gyakran összenézünk, és ha még nem is tud beszélni, tudom, mire gondol.  Apa csak egy van. És én is így gondolom. Fent vagyunk a játszótéren, kavicsokat gyűjt. Felnéz az égre, és életében először észrevesz egy repülőt. Felcsillan a szeme, majd felkiált: „Pappa, Pappa!” 

5 megjegyzés:

  1. Tetszett az írás (ismét), és Apa (ahogy Anya is) tényleg csak egy van, bár néha megbolondít, így felnőtt fejjel már kicsit nehezebb fenntartani a "szerelmet" :)
    A kép alapján Apuci amúgyilag is felkötheti a nadrágot.:) Más is szerelmes lesz majd ezekbe a szemekbe. :))
    Puszi!:)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Adrienn! :) :) :)
    Köszi a hozzászólást. :) Apa tényleg csak egy van. Persze anya is. De apa más. Az apa-kapcsolat mindig más jellegű, mint az anya-kapcsolat és persze ezek idővel átalakulnak. Most apa-szerelem van és ennek nagyon örülök, mintha magamat látnám ennyi idősen. Örülök, hogy tetszett az írás (ismét). Minden egyes visszajelzés nagyon jól esik. :)
    puszi

    VálaszTörlés
  3. Kedves Hella!
    örülök, hogy tetszett. :) Köszi a visszajelzést. :) :) :)

    VálaszTörlés
  4. Ez nekem is nagyon tetszett :) És a fél pár cipős részében Regőre ismertem! :D

    VálaszTörlés