2013. március 31., vasárnap

Hanna süti!



Valójában minden ünnep az evésről szól, lássuk be. A menüt hetek óta tervezgetjük, és már Húsvét előtt két nappal beköltözünk a konyhába. Na, most ez nálunk nem így volt. Hárman mentünk a békási piacra, amit Hanna rettenetesen élvezett. - Olyan kilátásban volt része Gábor nyakából, mint senkinek. - Amíg a töltött káposzta főtt, mi tojást festettünk. És a húsvéti süti elkészítésében is komoly segítségem akadt.  


Hosszú tanakodás után arra jutottunk - mint legtöbbször - répatorta lesz. De hogy vigyünk bele egy kis csavart, új receptet próbáltunk követni, a Nők Lapja nyomán. A recept úgy is kezdődhetne, hogy végy egy hároméves lánygyereket. 

Hozzávalók: 45 dkg liszt, 40 dkg répa, 20 dkg cukor, 1 sütőpor, örült fahéj, 1 narancs lereszelt héja, 2 tojás, 2 dl joghurt, 1 dl olaj, 10 dkg olvasztott vaj
Mázhoz: 25 dkg Mascarpone, 1 dl tejföl, 10 dkg porcukor, 2 ek. citromlé, 1 citrom lereszelt héja 


 Megpucoljuk és lereszeljük a répát. Mi robotgépezünk. Egy tálba beleöntjük az összes száraz hozzávalót: lisztet, cukrot, répát, sütőport, narancs lereszelt héját...


 és a fahéjat is.


 Amit meg lehet szagolni, de nem feltétlen szükséges. 



 Összekeverjük.



 Majd jön szépen sorjában a többi alapanyag: tojás, joghurt, vaj, olaj. A nyalakodás nem a recept része.



Alaposan összedolgozzuk a masszát, ki így, ki úgy. 



Egy kóstolás engedélyezett. Ha a tesztelésen átment, beleöntjük egy kivajazott, kilisztezett kapcsos tortaformába - miénk 24 cm-es. 180 fokon kb. 1 órán át sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. 




Amíg sül, jöhet a máz elkészítése. Minden alapanyagot egybeöntünk: mascarpone, porcukor, citromlé. Ha ráérünk, a tejfölt akár kiskanalanként is adagolhatjuk. 



 Ilyen, mikor a fagyi visszanyal. Vagy a citrom lereszelt héja. 



 Ha minden egy tálban van, összedolgozzuk. És mikor a torta teljesen kihűlt, nyakon öntjük vele. 




 Hűtőből kivéve másnap a legjobb! 


 Kellemes Húsvétot!