2011. augusztus 16., kedd

Hanna – Magyar szótár nyelvtanulóknak

Az első szavai a mama és papa volt, ma már anyának és apának hív bennünket. Pár napja szánt szándékkal, tudományos jelleggel figyelem a szókincsét, és szorgalmasan jegyzetelek. Bár a felfedezéseimnek túl sok köze nincs a nyelvtudományhoz, az általa használt szavakat mégis három csoportba lehet osztani.



1.     A tisztán kiejtett szavak csoportja

A teljesség igénye nélkül: apa, anya, autó, bácsi, boci, cica, fül, inni, játék, kaka, kutya, mama, maci, mese, néni, nyuszi, paci, papír, puszi, szem, száj


2.     A rövidített és i-képzős szavak csoportja

baa - banán
boá – bogár
bocsá - bocsánat
kaa - kanál
kéé – kréta
macsa – macska
poo, pogács – pogácsa
ríí – anyagpelenka
seg – segíts
szer - szeretlek

fürcsi – fürdeni
habi – tejhab a kávéról
hajcsi – haj, hajkefe, hajcsat, hajgumi


3.  A saját elnevezésű szavak csoportja

bacsa – barack
babu – labda
csicsi – kifli
lakka - lepke
ládli, jakka – zokni
lilá – zsiráf
kukua – kakaó
muci, mua – cumi
site – sajt
tikka – óra
vákú – lámpa 

Hosszú percekig játsszunk, minden szót utánunk ismétel. Bármennyit is mosolygunk a kukuán és a mucin,  próbáljuk tanítani, hogy az kakaó és cumi. És szótagolva Szofi: Szoooo-fiiii. Ő erre: Faaaa-sziiii.

2011. augusztus 7., vasárnap

Egy tökéletes nap - feketén-fehéren

Napsütés. Pilis. Rét. Szofi. Futás. Bogár. Nyár. Kifli. Fű. Üvegtigris. Tó. Apa. Virág. Szöcske. Kavics. Anya. Víz. Náncsi néni. Harmónika. Hát ilyen egy tökéletes vasárnap.












2011. augusztus 1., hétfő

Angyalból kisördög

Álltunk a sorban, előttünk egy nem túl szimpatikus, igencsak leharcolt anyuka rángatta a kisebbiket, miközben a nagyobbik némán bólogatott, nehogy neki is kijusson a jóból. A nő olyan szavakat használt, amiket nem hallunk minden nap. A kicsi meg csak bömbölt, anyuka nem zavartatta magát, folytatta a jelenetet. Kiszakadt a hörcsögkaja zacskója. 



Nem szólt nekik senki, persze mindenkinek megvolt a véleménye. Nekünk is. Én soha nem lehetek ilyen, gondoltam. Aztán a sokat emlegetett háromgyerekes Marcsi barátném – akitől díjat is kaptunk, amit ezúton is köszönünk neki - azt mondta, ne ítélj elsőre, lehet, hogy csak rossz napja volt, veled is megtörténhet. Na, ezt kikérem magamnak! Azóta eltelt pár hónap, talán egy év is, és bizony fordult a kocka.


Vannak anyanapok, apanapok és rossz napok. Anyanapon Hannával megkaparintjuk az apaverdát és nekiindulunk a nagyvilágnak. Ilyenkor szóba sem jöhet a mindennapos bevásárlás, próbálom szem előtt tartani, hogy Hanna is jól érezze magát. Kipróbáltuk a csiribiri tornát, amit a rakoncátlan azóta is emleget, elmegyünk Ringató foglalkozásra, barátnőzünk az állatkertben, vagy csak elnyalunk egy gombóc fagyit, Hanna rolettit mártogat, vagy nyalakszik a kávém tejhabjából. Anyanapon mindenből egy kicsit többet engedek.


Apanapon Hanna és Gábor kettesben van. Általában ilyenkor én 1. dolgozom, ahova nem szívesen viszem a kis lurkót, pár másodperc alatt szétszedné a stúdiót, 2. tornázni mentem, amit persze kéthetenként újra megfogadok, 3. fodrásznál vagyok, ami szintén nem túl gyakori. Apanapon nem tudom mi történik, csak sejtésem van a dolgokról. Kocsikáznak, autókereskedésekben vagy elektronikai üzletben múlatják az időt. Vagy betérnek a kedvenc éttermünkbe, és míg apa eszi a créme brulée-t - amire természetesen Hanna is rájár – őkelme a játszósarokban főz, pont úgy, ahogy a látványkonyhán kiintegető szakácsok.

És vannak rossz napok. Mostanában egyre több. Mikor a Nap sehol, be vagyunk zárva, Hanna másodpercenként rohan a kertajtóhoz, és mint egy meteorológus jelent: esik. Jön-megy és azon gondolkodik, mit kéne csinálni, amit nem lehet. És akkor az én szöszi fürtös kislányom egy szempillantás alatt ördöggé változik. Tornádóként tombol végig a lakáson, pillanatok alatt leszedi a szárítóról a vizes ruhákat, beoson a szobájába, az orrom előtt becsapja az ajtót és kirámolja az összes fellelhető fiókot és szekrénybelsőt, majd jön a könyvespolc alsó szintjeinek teljes kipakolása. Kommandósként mászik fel a kanapéra, ugrál, rohangál rajta ide-oda, pedig legalább százszor mondtam, hogy nem szabad, megint leesel. Főznék magamnak egy kávét, hogy bírjam a további iramot, de ő már csimpaszkodik a székre és mászik az étkezőasztalra. Fél kézzel és fél lábbal kaszkadőrmutatványt hajt végre az etetőszékén, amiért esküszöm, másnak már fizetnének. Mikor megláttam a legújabb mutatványt, hangos nevetésben törtem ki és hagytam, hagy csinálja. Szofi utazódobozára próbált felmászni, és csak sikerült neki. Bár harmadszori próbálkozásra összecsuklott alatta.


Aztán a tornádó egyszer csak lecsillapodik és a kisördög visszaváltozik angyallá. Tudja ő, mikor csinál rosszat, egy nyuszipuszival bocsánatot kér. A retiküljébe kincseket pakolunk, sziázik, puszit dob, integet, azt játssza, hogy indul dolgozni. Majd leültet a szobájában a nagyapa neki készítette kisasztalhoz, és rajzolunk, két kezében zsírkréta, pöttyöz, vonalakat húz, a papíron kívül is, koncentrál, a krétákat egyesével felállítja, majd ledönti újra és újra. Ilyenkor minden olyan tökéletes.



Most mi állunk elől a sorban és ránk néznek csúnyán, mert épp hangoskodik a gyerek, vagy mert hisztizik valamiért, amit nem adunk neki oda. Nevelni kell, itt nincs mese. És igen, van olyan, hogy elszakad a cérna, betelik a pohár, mert mint kiderült, a türelem az egy véges dolog. De egy biztos, hörcsögkaját nem veszünk.